Naar hoofdinhoud Klik om onze Toegankelijkheidsverklaring te lezen of neem contact met ons op als u vragen over toegankelijkheid heeft.
A smiling woman looking at mail in a post office

8 redenen waarom direct mail beter werkt dan e-mailmarketing

Door Heidi Tolliver-Walker

De voorvechter van digitale media zegt dat je je marketingbudget niet moet verkwisten aan direct-mailcampagnes die geen mens leest, zeker als je je klanten ook via hun favoriete medium kan benaderen, zoals televisie, sociale media of mobiel.

Maar uit de nieuwste data blijkt dat gedrukte direct mail zeker wel de moeite waard is. Natuurlijk maken sociale media en mobiele marketing een opmars, maar dat betekent niet dat klanten niet meer warmlopen voor  direct mail of dat het niet meer werkt. Dat is onzin.

Direct mail is nog altijd een belangrijk deel van het geheel.

Dus de volgende keer dat iemand verkondigt dat direct mail verleden tijd is:

1. Voor direct mail heb je mooi geen opt-in nodig

In tegenstelling tot e-mails en sms’jes hoef je de ontvanger bij direct mail niet van tevoren om toestemming te vragen. Stel dat een klant zich niet aanmeldt voor je e-mailinglijst – of zich uitschrijft! –, dan kun je nog steeds contact opnemen. Het loont dan ook de moeite om de woonadressen van de klanten op je mailinglijst te bewaren.

2. Direct mail blijft nooit in een spamfilter steken

“Ja, je bericht wordt er misschien uitgeplukt door iemand anders”, merkt Roger Buck op, voormalig directeur marketing en productontwikkeling bij The Flesh Company. “Maar de kans daarop is klein - en direct mail heeft nooit een virus.”

3. Direct mail blijft langer effectief dan je denkt

Direct mail is een beetje als een briefje op de koelkastdeur. “We horen weleens van klanten dat onze post nog wekenlang op hun bureau blijft liggen”, vertelt Andre Palko, voorzitter van Technifold USA. “Ze gaan misschien niet meteen tot actie over, maar ons merk blijft hangen totdat ze er klaar voor zijn om contact op te nemen. Een e-mail beklijft lang niet zo goed – en valt veel minder op.”

4. Direct mail komt altijd aan, ook als de ontvanger er niet is

“Een e-mail naar iemand die het bedrijf heeft verlaten, komt niet aan. Maar stuur je een kaartje, dan krijgt de vervanger van de beoogde ontvanger het wel. Zo introduceer je jezelf opnieuw als leverancier”, legt Palko uit.

5. Met direct mail hoef je niet om aandacht te vechten

E-mail is effectief, maar ook overweldigend. In 2014 concludeerde The Radicati Group dat de gemiddelde zakelijke klant 121 e-mails per dag verzendt of ontvangt. In 2018 zijn dat er naar alle waarschijnlijkheid zelfs 141.

Larry Bradley, eigenaar van Proforma Sunbelt Graphics, schrijft: “De overweldigende stortvloed aan e-mail op kantoor is een stevige horde voor e-mailmarketeers. Het is lastig om de rotzooi van de échte mails te onderscheiden, waardoor een groot deel van zakelijke e-mails helemaal niet gelezen wordt. Daarentegen ontvangen bedrijven veel minder marketing per post dan tien jaar geleden - een uniek voordeel voor direct mail.”

6. Sommige aanbiedingen komen alleen op papier goed uit de verf

Een aanbod voor een lening komt meestal op papier binnen in plaats van via e-mail en dat heeft een reden. Wie op B2B-vlak knopen moet doorhakken, heeft meer vertrouwen in echte post dan in digitaal. En fysieke post kan vertrouwen in je werk inboezemen, terwijl dat bij direct mail niet mogelijk of zinnig is. Je kunt hyperlinks toevoegen, maar bij  direct mail krijg je al je representatieve drukwerk meteen concreet voor de neus van je lezer.

7. Direct mail kan doordringen tot het hogere management

Je kunt een e-mail maar op een heel beperkt aantal manieren een belangrijke uitstraling geven. Afgezien van een sterke onderwerpregel werken de meeste trucs juist averechts. Met direct mail kun je meer: van informatiepakketten, 3D-effecten en andere unieke verpakkingen die de aandacht opeisen. Palko gebruikte alles, van metallic papier, lunchpakketten, paklijstenveloppen tot medicijnverpakkingen en brieven. “Dat is niet alleen veel leuker – ze worden nog gelezen ook!” Het is wat duurder, maar wordt bijna altijd opengemaakt. Dus moet je bericht echt bij het topmanagement komen, is het dat zeker waard.

8. Je online marketing en sociale media profiteren van direct mail

Veel mensen denken dat direct mail overbodig wordt als je al actief bent op sociale media en aan mobiele marketing doet. Maar daarbij zien ze iets over het hoofd. Hoe kom je online namelijk in de schijnwerpers te staan? Vaak door middel van echt drukwerk. Wie beweert aan sociale media en mobiel voldoende te hebben, zegt eigenlijk dat hij bij een huis alleen de kamers nodig heeft en niet de fundering. Zonder drukwerk heb je online en op sociale media veel minder impact. Laat digitale marketeers je klanten niet verleiden met een oneerlijke vergelijking. Gooi de discussie juist open en noem de voordelen van direct mail tegenover e-mail. Weet wanneer je welk medium moet gebruiken, wees proactief en laat zien wat direct mail kan doen.

Verwante Artikelen

Delen